Alkohole
Riesling Granit 2010 A.C. AlsaceSłoneczno – żółty kolor w szkle. Tymczasem zapach prezentuje aromaty minerałów, aromatycznych liści i toffi. Wyczuwalne kandyzowane skórki z cytryny, szafran i melisa.
Później zapach przechodzi w nuty kwasowe z dodatkiem jaśminu i orzechów laskowych.
Na podniebieniu, to wielowarstwowe pełne niespodzianek wino o świeżym, pełnym, zdecydowanym i dojrzałym ciele. Wino z prawdziwym charakterem! Temp: 6-8 ° C | Przechowywanie : 7 - 8 lat. Świetnie poradzi sobie z łososiem, azjatyckie potrawy z curry, kozie sery twarde i sushi równie dobrze dopełni. http://www.vins-sparr.com/en_US/aoc-alsace-riesling-granit-2009 więcej »
| ||||||
Chateaunef du Pape Domaine Barville 2011 A.C. Chateauneuf du Pape Cotes du RhoneŚredni wiek winorośli to 35 lat, bardzo dobry wpływ na grona mają wiatry zwane mistralami. Zbiór ręczny i szybki transport winogron w małych pojemnikach , aby uniknąć psucia się winogron i jego utleniania.
Garbnikowe Grenache leżakują w beczkach z francuskiego dębu przez okres 12 miesięcy (1/3 nowy dąb, 1/3 jednoroczne, 1/3 w dwu letnich).
Kolor - Rubinowy z fioletowymi refleksami.
Nos - Typowe dla tych gruntów w nosie przyprawy, pieprz, lawenda, czarne wiśnie i jeżyny. Eleganckie i aksamitne na podniebieniu.
91 points - R.Parker; Wine Spectator - 91pts; 90 points - J. Dunnuck więcej »
| ||||||
Gigondas 2012 A.C. Gigondas Cotes du Rhonez góry odpowiedzialnych za niesamowitą różnorodność gleb w tej apelacji. Piasek, niebieskie margle i wapienie to dominujące gleby, podczas gdy aspekt południowy umożliwia doskonałą ekspozycję na słońce. Winnice mogą osiągnąć wysokość 400 mnpm, co często oznacza, późne dojrzewanie owoców.
Kolor – Ciemno rubinowy
Nos - Dobra intensywność z nutami przypraw, czerwonych owoców pestkowych, wanilii, lukrecji i rodzynek.
Podniebienie - pełne, potężne i obfite z nutą likieru wiśniowego i owoców leśnych. To ekstrawaganckie wino pokazuje idealną harmonię między nosem a podniebieniem.
Podawać w temperaturze 17 ° C
Pasztet z dzika, gulasz wołowy, potraw z drobiu, stek z tuńczyka i ratatouille. Gigondas poradzi sobie także z pikantnymi potrawami, dania kuchni indyjskiej i meksykańskiej. więcej »
| ||||||
Tavel “Les Eglantiers" 2013 Rose A.C. Tavel Cotes du RhoneTavel został nazwany " The King of Roses " przez Balzaka. Tylko wino białe i czerwone mogą być wykonane w Chateauneuf -du-Pape , podczas gdy w Tavel tylko różowe. Winnica w Tavel położona jest na prawym brzegu Rodanu jest podzielona na trzy różne Terroirs : Piasek w południowo-wschodniej , gleby aluwialne i kamyczki w północno-zachodniej i wapienie na zachód. Kolor - Piękne jaskrawe różowe z jasnymi refleksami. W nosie wyraźnie małe czerwone owoce ( wiśnia, truskawka) z niuansami białego miąższu owoców pestkowych ( biała brzoskwinia , nektaryny). Podniebienie - aromat świeżych owoców dzikiej truskawki, Tavel to delikatna kwasowość, elegancja i intensywność z wyborną końcówka. Serwować : 13 ° C.
Podawać, jako aperitif, przystawki, zimne ryby, owoce morza, pasty, kurczak, sałatki, sery owcze lub plasterki świeżego melona. więcej »
| ||||||
Chateau de Malengin 2010 A.C. Montagne Saint-Emilion BordeauxObszar ten składa się z pięknego budynku z XIX wieku ( 1860 ) oraz związanej z nim winnicy o wielkości 86 ha w jednym kawałku, leżącym na dwóch podregionach Saint Emilion : Puisseguin Saint-Emilion i Montagne Saint-Emilion. 45 ha położonych w Montagne Saint-Emilion są przeznaczone do produkcji wina Chateau Malengin.
Szczepy : 70 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Franc.
Głęboko jasny purpurowy kolor, mocna i złożona paleta aromatów, wyraża dojrzałe czarne owoce, elegancki dąb i pikantne taniny, na podniebieniu mięsiste cieple i niezwykle wyważone. więcej »
| ||||||
Chateau Clarke 2007 A.C. Listrac BordeauxPoczątki zamku Clarke sięgają 12 wieku, kiedy cystersi z opactwa Vertheuil posadzili pierwsze winorośla. Po wielu perypetiach nieruchomość została zakupiona w 1973 roku przez barona Edmonda de Rothschild. Szczególną uwagę przywiązuje się do metod uprawy i produkcji wina, które są przedmiotem najbardziej rygorystycznych kontroli. I od pierwszego rocznika w Chateau Clarke w 1978 roku, jakość win nigdy nie przestała się poprawiać. Stare budynki zostały odrestaurowane, a techniki i urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji wina zostały uaktualnione. Wino leżakuje w nowych beczkach przez okres od 14 do 18 miesięcy. W ustach pełne i okrągłe, mocne, aksamitne taniny, przyprawy, doskonale zrównoważone, ma wielki potencjał starzenia. więcej »
| ||||||
Chateau Malmaison 2007 A.C. Moulis Cru Bourgeois Listrac Moulis ou Moulis-en-MédocPołożony w Moulis -en-Medoc , Zamek w Malmaison wyprodukował pierwsze wino z 24 hektarów winorośli posadzonych w 1970 roku. Gleby gliniasto – wapienne, czyli gleby sprzyjające dwóm odmianom tego wina, merlot i cabernet sauvignon, którego jest w winie 20%. Ręcznie wybierane tylko najwspanialsze owoce. Winifikacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej przed długim starzeniem około 16 miesięcy, do 40 % w nowych beczkach francuskich, a reszta w używanych. Ciemno purpurowy kolor, aromatyczne, owocowe eleganckie taniny i ściągające. Wino z pewnością nie jest dla wegetarian, raczej dla fanów krwistej wołowiny. więcej »
| ||||||
Beaune Graves Vigne de L'Enfant Jesus 2008 A.C. Beaune 1-er Cru BourgogneNazwa "Vigne de l'Enfant Jesus" odnosi się do starej historii. Jest powiedziane, że Marguerite du Saint-Sacrement (Małgorzata od Najświętszego Sakramentu, karmelitanka bosa z Beaune 1619-1648 ), założycielka klasztoru "Domestiques de la famille du Saint Enfant Jesus", przewidziała narodziny króla Francji, Ludwika XIV. W dniu narodzin przyszłego "Króla Słońca", ta bardzo wyjątkowa winnica, która należała do klasztoru, przyjęła nazwę "Vigne de L'Enfant Jesus ". W 1791 roku, kiedy cały majątek narodowy został sprzedany, Bouchard Pere et Fils kupił 10 hektarowa parcele, położona w samym sercu Beaune Grèves. więcej »
| ||||||
Pommard 2012 A.C. Pommard BourgognePommard w XIII wieku należał do Alix de Vergy, żony księcia Burgundii Eudes II. W 1240 roku, podarowała go arcybiskupom Lyonu. Następnie Pommard kolejno stał się własnością rodziny książęcej i zakonu. W czasie rewolucji, nieruchomość została podzielona, jak wszystkie winnice Côte d'Or. Owocowy aromat i bukiet, to jest wino o silnej osobowości. W młodości mocne i zbudowane, zmiękcza się z wiekiem. Dobry potencjał starzenia. 100 % - Pinot Noir. Granat z fioletowymi refleksami. Bardzo świeży bukiet, piękne głębokie nuty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw i tytoniu. Gęste i mięsiste usta, wspierane dojrzałymi taninami. Wino z wielkim bogactwem. więcej »
| ||||||
Chablis Les Preuses Grand Cru 2010 A.C. Chablis Grand Crui tłuste. Relacja jakość – cena, jest tu powalająca!Delikatne i umiejętne użycie beczek dębowych różnych rozmiarów i wieku daje znakomity, odczuwalny balans między bogactwem a przejrzystością czy wręcz czystością, uwydatnia kompleksowe warstwy smakowe, zmysłowy urok jest wręcz wzorowy. Wszystko jedno czy mamy do czynienia ze „zwykłym” Chablis czy Chablis Grand Cru, w wypadku Chablisienne zawsze będzie to wyjątkowe wino, które doskonale odzwierciedla terroir. Cztery gwiazdki u Hugh Johnsona za całokształt.Bogaty, soczysty, kompleksowy, z wielką mineralną finezją oraz przepiękną głębią i równowagą. Cudownie skoncentrowane smaki i aromaty, ciasto cytrynowe, ananas, mandarynka, grapefruit, suszone owoce, kwiatowe, ciepły croissant. Mamy do czynienia z autentycznym, silnym winem, wszystko jest tu w pełnej harmonii z piękną rasową i wręcz archetypową kwasowością. Najbardziej orzechowo-miodowy ze wszystkich Chablis i podobno najlepszy! Jak na tak młode grand cru jest wyjątkowo gotowe już tera więcej »
| ||||||
Chablis Montmains Premier Cru 2012 A.C. ChablisPremier Cru , rzadkie wina , głębokie i tajemnicze, pochodzi z gliniastej i wapiennej gleby, położone na lewym brzegu rzeki " Serene " na południe od Vaillons . Oferuje subtelny nos dojrzałych owoców z nutą mineralną. Przezroczysty bladozłoty kolor ze srebrzystymi refleksami. Zapach owoców cytrusowych, kwiatów i bardzo delikatny aromat jodyny. W ustach soczyste i hojne wino. Bardzo dobry, klasyczny przykład Chablis 1er Cru.
10 - 12 ° C; Risotto i makarony, zapiekane warzywa, sałatki; 100 % Chardonnay; Apelacja: Chablis 1er CRU; Średni wiek WINOROŚLI : 25 lat więcej »
| ||||||
Cossetania Brut Reserva D.O. CavaXarello 50 %, Macabeu 30 % i 20 % Parellada, druga fermentacja w butelce, starzeje się przez 18 miesięcy w winnicy. Żółto słomkowy kolor ze złotymi pasemkami, w nosie kwiatowe akcenty i dojrzałe owoce. W ustach świeże i złożone, bardzo dobrze wyważone, przyjemne, delikatna struktura. Idealne jako aperitif i o każdej porze.
Idealny towarzysz wszystkich rodzajów skorupiaków, ryb, sosów białych i czerwonego mięsa. więcej »
| ||||||
Armand De Brignac Brut Gold Skrzynka Champagnemowej teksturze i długim, głębokim finiszu. Marka Armand De Brignac to luksusowa, ręczna manufaktura posiadająca 250 lat tradycji.Najbardziej ekskluzywny Szampan na świecie.Numer 1 w rankingu Najlepszych Szampanów na Świecie według Fine Champagne Magazine.Każda butelka Szampana Armand de Brignac jest robiona ręcznie – począwszy od wycisk ania, poprzez napełnianie butelek, obracanie – remuage, skończywszy na naklejaniu etykiet i polerowaniu skrzynek. Stosunkowo mały rozmiar Chateau i garstka ludzi pracujących przy produkcji Armand de Brignac podkreśla unikalny, niemal personalny charakter każdej butelki. Producenci i właściciele– rodzina Cattier – zajmują się produkcją Szampana od 1763 roku. Piwnice Armand de Brignac sięgają 30 metrów w głąb ziemi i są najgłębszymi piwnicami w Szampanii. https://www.youtube.com/watch?v=pmReFYzK5QQ#action=share więcej »
| ||||||
Antano Sauvignon Blanc Maule Valley100 % Sauvignon Blanc. Kolor : żółty z odcieniami zieleni. Zapach : Aromat owoców miesza się z aromatami warzyw, gruszki, cytryny i liści pomidora. Smak : świeży, żywy, zgodny z aromatem, dobra kwasowośc, wyraziste. więcej »
| ||||||
Antano Carmenere Maule ValleySzczep : 100 % carmenere. Carmenere jest na pewno szczepem z charakterem, choć równocześnie daje wina na ogół przyjemne w piciu i nie wymagające towarzystwa potraw.
Dla Carmenère typowe są nuty wiśni, jagód jeżyn i konfitury śliwkowej, którym towarzyszą nuty kawy, czekolady, cynamonu, spalonego tostu i mokrego tytoniu.
Można wyczuć czasem także suszone pomidory, czerwoną paprykę i akcenty macerowanych ziół. Słodkawe, konfiturowe tło powoduje, że wino daje wrażenie gęstości i soczystości.
Kolor : Głęboki, jasno purpurowy. Aromat : Wyrazisty, z aromatem dżemu z jeżyn i suszonych fig. Lekko pikantne, zapachy wędzenia. Smak : Skoncentrowany, średnio zbudowane ciało, aksamitne. Wędzone i trwałe zakończenie. więcej »
| ||||||
Gran Malbec D.O. MendozaBodega Flechas de los Andes narodziła się ze związku między Baronem Benjaminem de Rothschild ( Château Clarke - Listrac Médoc AOC) i Laurentem Dassault ( Dassault Castle - AOC Saint- Emilion Grand Cru Classe ), obaj poszukujący doskonałego „terroir” w regionie Mendoza, Argentyna. Nazwa " Flechas de los Andes " odnosi się do 5 strzał, symbolu rodziny Rothschildów .Winnica położona 1 100 m n.p.m., u podnóża Andów, jest to kraina kamieni i żwiru o klimacie kontynentalnym, idealnie nadaje się do ekspresji odmiany winogron Malbec. Szczep ten jest wyjątkowo dostosowany do tego pół – pustynnego klimatu, gleb ubogich w składniki organiczne, podobnie jak w Nowej Zelandii ciepłe słoneczne dni i chłodne noce.Napływ zimnego powietrza w nocy utrzymuje wysoką kwasowość, doskonale nadaje się do starzenia i przynosi wielką złożoność wina .Winogrona : 100 % Malbec, Starzone w beczce dębowej przez 14 miesięcy. Fioletowy kolor, bardzo ciemne i głębokie, Flechas Gran Malbec otwiera połączenie smaków czarn więcej »
| ||||||
Salentein Chardonnay Barrel Selection ChardonnaySzczep : 100 % Chardonnay. Po procesie fermentacji w temp. 14-16 stopni przez okres 22 dni, starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 10 miesięcy
Trawiasto żółte wino ze złotymi średnio intensywnymi iskierkami. Z prawdziwie eleganckimi i intensywnymi aromatami, wyczuwamy nutki dojrzałych owoców takich jak gruszka, czerwone jabłka subtelnie skomponowanych z aromatami drewna i wanilii wydobytych poprzez starzenie w beczkach z francuskiego dębu. W ustach bardzo przyjazne i doskonale zbudowane. Prawie niewyczuwalna kwasowość bardzo pomaga doskonale wyczuć złożoność wina w ustach. więcej »
| ||||||
Salentein Malbec Barrel Selection Malbec100 % Malbec , to olśniewające wino o purpurowym odcieniu daje odczucie wielkiej intensywności i głębokości. Tryska wręcz i wydziela aromaty dojrzałych śliwek, czarnych jagód z delikatną nutą wanilii i dotknięciem tytoniu wynikającym ze starzenia w beczkach z francuskiego dębu. W buzi odczucie złożoności czerwonych dojrzałych jagód i słodkich tanin charakterystycznych dla tego rocznika. Wino to jest doskonale zbudowane z dobrze zbalansowaną kwasowością i długim finiszem. więcej »
| ||||||
Veuve Doussot Brut RoseTo 100 % Pinot Noir Champagne, ma piękny różowy kolor płatek róży; bogaty smak czerwonych owoców. Na podniebieniu bardzo wyraźny smak truskawek i malin, który kończy się w orzeźwiającym finiszem. Dojrzewa przez 24 miesiące w winnicy. więcej »
| ||||||
Veuve Doussot Memory 2004 / 06 CuveeNazwany po twórcy winnicy Stéphane Joly, to Cuvée jest sztandarowym winem z winnicy Veuve Doussot. Stworzony z 40 % Pinot Noir ( solidna konstrukcja ) i 60 % Chardonnay
( delikatność i elegancja ), winogrona pochodzą z 25 letnich winorośli w Kimmeridge, te gleby bogate w gliny i wapień, doskonale nadają się do Pinot Noir, a wino uzupełnione przez cudownie świeży i kwiatowy smak Chardonnay.
Razem, te klasyczne winogrona tworzą wino o bogatej kombinacji suszonych owoców, aromatów kwiatowych i egzotycznych przypraw. Bogata wielowarstwowa struktura wina jest produktem intensywnego procesu starzenia się, spędza 7 lat w piwnicach winnicy. Parowanie : cudowne do skorupiaków, ryb, i jako aperitif. Winnica istnieje od ponad wieku.
http://www.champagneveuvedoussot.com/PLAQUETTE-VVE-DOUSSOT-ANG-.pdf więcej »
|
Alkohole
Alkohol jest dziś nieodłącznym elementem przeróżnych imprez i spotkań towarzyskich. Wina, szampany, whisky, brandy czy różnego typu nalewki są znane większości z nam, często spożywamy je podczas rodzinnych przyjęć, wznosimy nimi toast świętując ważne wydarzenia. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych jest oczywiście piwo, chętnie pite w pubach, klubach nocnych i barach. Z przyjemnością sięgamy także po najróżniejsze słodkie i wytrawne, egzotyczne i kolorowe drinki.