Alkohole
Wina włoskieMiłośnicy włoskich win znajdą u nas wspaniałe wina z:
Piemontu - Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo, Barolo z winnicy Gianfranco Alessandria,
Apulii - Primitivo Bocca Della Verita, Serre di Sant'elia(Negroamaro), Artiglio Rosso Primitivo i Artiglio Salento Bianco z winnicy Cantine de Falco,
Veneto - I Gadi Pinot Grigio, I Gadi Chardonnay, I Gadi bardolino, Cornale Soave, Cornale Merlot, Corte Pitora Valpolicella z winnicy Bennati,
oraz aksamitne, dobrze zbudowane Chianti, intensywne Vino Nobile di Mintepulciano oraz intensywne i nasycone wina z Sycylii. więcej »
| ||||||
I Muri Primitivo 2013 IGP Puglia ApuliaWino ma głęboki czerwono-rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Intensywny aromat owoców, w szczególności suszonych śliwek i wiśni. W ustach jest lekko pikantne, z nutą wanilii i rozmarynu. Wino dobrze zbudowane o zbalansowanym, miękkim smaku. Podawać do duszonego, grillowanego lub wędzonego mięsa jagnięcego, wołowiny, dziczyzny, cielęciny i bogatych gulaszy. Znakomite również do pikantnych przystawek oraz dojrzałych serów. więcej »
| ||||||
Pecorino “Casale Vecchio” 2014 I.G.T. Terre di Chieti AbruzjaKolor słomkowy z zielonkawymi refleksami. Aromaty mocno owocowe, białego miąższu owoców, szczególnie gruszek. Delikatnie balsamiczny aromat, podkreśla użyte dobrej jakości drewno do starzenia. Dobre jako aperitif i doskonałe do dań rybnych. więcej »
| ||||||
Pinot Grigio Caldora 2014 Terre Siciliane I.G.P.Słomkowo żółty kolor ze złotymi refleksami. Owocowe i ziołowe aromaty z nutą dębu, wanilii, gałki muszkatołowej. Smaki owocowe, brzoskwinia, grejpfrut, cytryna, średnio zbudowane, okrągłe z dobrą równowagą. Wykończenie jest długie, czyste i delikatne. Najlepiej smakuje do dań z białego mięsa i sera. Doskonałe do zupy rybnej i pieczonej ryby. więcej »
| ||||||
Collage Chardonnay Semilion 2013 Izrael Lowland Of Judean AreaKoszerne. Kolor wina jest zielono - złoty, zapach świeżych cytrusów, melona i kwiatowe aromaty. Wino smakuje świeże, średnio zbudowane o zrównoważonej kwasowości, podawać w temperaturze 12 ° C do lekkich dań rybnych lub przekąsek czy grillowanego kurczaka. więcej »
| ||||||
Nero D`Avola Merlot “Chiantari” 2013 I.G.T. SiciliaWino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy, a potem jeszcze nie mniej niż 6 miesięcy w butelce. Głęboko czerwono rubinowy kolor, wino bardzo intensywne i pełne. Aromaty czerwonych owoców, z nutami balsamicznymi, pełne taniny. Posmak czerwonych owoców, ciepłe zakończenie. Najlepiej smakuje z czerwonym mięsem, doskonałe do typowych dla Sycylii potraw. Temperatura serwowania : 16 - 18 ° C.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=26&cc=7&v=1&el=44 więcej »
| ||||||
Chardonnay "Chiantari” 2014 I.G.T. Sicilia SycyliaSłomkowo żółty kolor, intensywny aromat, z nutami mineralnymi, egzotycznymi owocami i dzikimi kwiatami. Żywe, świeże, dobrze zrównoważone, dobra kwasowość na końcu. Idealne do przystawek z ryb, risotto i przekąsek. Przyjemne i smaczne jako aperitif.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=27&cc=7&v=2&el=44 więcej »
| ||||||
Vesevo Aglianico 2011 IGT Beneventano KampaniaKolor jest ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami. Wino jest złożone i intensywne, zarówno w nosie, jak i w ustach pokazują się zdecydowane nuty czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Taniny są delikatne, ale wyraźnie zaznaczone, a finisz jest czysty i wytrawny. Po zbiorach winogrona są szypułkowane i delikatnie przeciskane w prasie. Maceracja i fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, przez 10-15 dni w temperaturze 26°C. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 8 miesięcy. Do bogatych dań głównych i rozmaitych mięs, w szczególności pieczeni.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=11&cc=9&v=1&el=32 więcej »
| ||||||
Valpolicella Classico Superiore Rafael 2012 Veneto D.O.C.Kolor : Intensywny rubinowy
Nos: Suszone przyprawy, akcent skóry i wiśniowe smaki.
Podniebienie : Dość intensywne, pikantne, smaki czereśni.
Dobrze wyważone i przyjemnie garbnikowe. więcej »
| ||||||
Chianti Classico Riserva 2011 D.O.C.G.Winogrona dla Chianti Classico Riserva wybierane i zbierane ręcznie, podlegają starannej selekcji, maceracja odbywa się tradycyjna metoda dla chianti. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez dwa lata, a następnie w butelce, przez co najmniej trzy miesiące.
Kolor: czerwony rubin, granatowe staje się z wiekiem.
Nos: duży, intensywny i wyrafinowany, z szeroką gama aromatów.
Smak: ciepły, solidny, elegancki, trwały zapach.
Zalecenia producenta wina
Butelka powinna być odkorkowana około godziny przed wypiciem. Należy podawać w temperaturze - 18/20 ° C
To wino szczególnie nadaje się do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny i twardych serów.
2009 JamesSuckling.com (Oct. 2012) / 90 points
2009 Wine Enthusiast (Oct. 2012) / 90 points
2009 The Wine Advocate (June 2012)- / Robert Parker 89 points
2009 I Vini di Veronelli 2013 / 89 points
2009 Wine Spectator (Oct.31, 2012) / 88 points
2009 Gambero Rosso Vini d'Italia 2013 / 3 Glasses więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino 2009 Esperienza Numero 8 D.O.C.G. ToskaniaIntensywny rubinowy kolor z refleksami granatu. Kompleksowy, bukiet z nutami śliwki, dojrzałymi czarnymi wiśniami i małymi czerwonymi owocami, dobrze zbalansowane z aromatem tytoniu i lukrecji. Podniebienie: intensywne z gładkimi taninami i długim finiszem. Szczególnie nadaje się do czerwonych mięs, dziczyzny i twardych serów. Może być przechowywane przez dłuższy czas.
http://www.roccadellemacie.com/en/vini-rossi.php?ids=41 więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino Riserva D.O.C.G. PiemontTypowe nuty winogron Sangiovese wzmocnione nutami przypraw ofiarowanych przez długotrwały pobyt w beczkach. Smak połączenie mocy i elegancji. Dobrze skonstruowane garbniki miękkie i dojrzałe w doskonałej równowadze z przyjemną kwasowością. Długi posmak, pikantny i owocowy. Leżakowanie 4 lata w dębowych beczkach z Allier i Slavoni, 25 i 75 hl , a następnie rafinacja w butelce przez 2 lata w kontrolowanej temperaturze otoczenia. Dobór potraw: makarony z czerwonymi sosami, mięso smażone i z grilla, dziczyzna. Temperatura serwowania : 18 ° C. http://www.coldorcia.com/e-commerce/article/poggio-al-vento więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino Riserva 2002 D.O.C.G. ToskaniaWspaniałe brunello o bardzo głębokiej barwie czerwono-rubinowej, z granatowymi refleksami. Bukietem mocny i złożony, o niesamowitych aromatach smoły i czarnej lukrecji, przeistaczających się w woń dojrzałych owoców i rodzynek. W smaku poważne, zabarwione nutą wanilii i czekolady. Początkowy posmak konfitury staje się elegancki i wytworny przy końcu. Surowe w swojej strukturze i taninowe, o potężnym ciele. Leżakowało 4 lata w beczce z dębu slawońskiego i rok w butelce z kontrolą stałej temperatury. http://www.coldorcia.com/e-commerce/article/brunello-riserva więcej »
| ||||||
Olmaia Sant'Antimo Cabernet 2006 / 2007 / 2009 D.O.C.Winnica : Olmaia, 350 npm, krzewy posadzone w 1984. Starzone 18 miesięcy w nowych dębowych beczkach Allier, Troncais i Blois, 225 litrowych, a następnie starzenie w butelce przez ponad rok. Kolor : Bardzo intensywny, z jasnymi fioletowymi refleksami; Nos : Mocny i elegancki, doskonale zintegrowane taniny z nutami przypraw, dębu i wanilii. Smak : dojrzałe taniny, osadzone w dużej strukturze, przyprawy i owoce, które wzmacniają się wzajemnie. Gorący posmak, długie i eleganckie. więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino 2009 D.O.C.G. ToskaniaTypowy aromat Sangiovese z wyraźnymi nutami śliwki. Intensywne i obfite. Dobra struktura na podniebieniu, a jednocześnie miękkie i dojrzałe taniny. Trwały posmak. Doskonała równowaga między zapachem owoców i dębu.
Starzenie : 4 lata, z czego 3 w dębowych beczkach, Slavonian and Allier o pojemności 25 - 50 i 75 hl oraz późniejsze leżakowanie w butelce, przez co najmniej 12 miesięcy, w warunkach temperatury kontrolowanej.
91 punktów Wine Spectator;
91 punktów Wine Advocate;
91 Punkty Międzynarodowy Wine Cellar;
90 punktów Wine Enthusiast więcej »
| ||||||
Pinot Grigio Toscana 2013 D.O.C.Szczep : 100 % Pinot Grigio. Rygorystyczna selekcja winogron w godzinach porannych, aby uniknąć nadmiernych temperatur. Kolor : słomkowy z zielonkawymi refleksami.
Bukiet : Intensywny i aromatyczny. Przyjemne nuty kwiatowe, typowe dla tej odmiany są wzmocnione przez nuty cytrusowe. Smak : pełny i mocny, ale jednocześnie doskonale wyważony przez orzeźwiającą kwasowość. Posmak, przyjemny i trwały. więcej »
| ||||||
Renesium bianco 37,5 Late Harvest VDTWinogrona zebrane na koniec listopada !!! Renesium dojrzewa w francuskim dębie przez minimum 2 lata, głęboko złoty kolor, w nosie miód i brzoskwinia, morela. Smak tropikalnych owoców, miodu, moreli z nutą karmelu. Podawać do niebieskich serów, ciast owocowych i orzechowych, czekolady, foie gras. więcej »
| ||||||
Langhe Nebbiolo 2010 / 2012 D.O.C. Langhe PiemontFermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 18-24 miesięcy i 10 miesięcy w butelce. Kolor rubinowo czerwony, w nosie suszona róża, maliny, tytoń, przyprawy, w ustach ciemne owoce, tytoń, przyprawy, wyważone taniny. Podawać do wędlin, mięs czerwonych i dziczyzny. więcej »
| ||||||
Roero Arneis Renesio 2013 D.O.C.G Roero Piemont100 % Roero Arneis z winnicy : Renesio (cru historyczne). Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, starzenie : 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Kolor : jasny słomkowy żółty, owocowy i kwiatowy, białe brzoskwinie. Skoncentrowane prawie oleista konsystencja, pikantne i złożone. Podawać do świeżych ryb, owoców morza, kurczaka, lekkich makaronów, serów świeżych. więcej »
| ||||||
Langhe Bianco Treuve 2007 D.O.C. Langhe PiemontKażda odmiana fermentowana osobno we francuskim dębie przez 10 - 12 miesięcy i później już razem 12 miesięcy w butelce. Kolor : żółty z bogatym złotym odcieniem, na początku jego rozwoju pojawiają się zapachy i smaki bogatych owoców, orzechów laskowych, które z czasem staje się intensywne, aromaty miodu, ananas , dojrzałych owoców, kandyzowanych owoców cytrusowych, cytrusowych z przyjemnym, lekko gorzkim wykończeniem. Podawać do łososia, białych mięs, białych trufli, lżejszych niebieskich serów. więcej »
|
Alkohole
Alkohol jest dziś nieodłącznym elementem przeróżnych imprez i spotkań towarzyskich. Wina, szampany, whisky, brandy czy różnego typu nalewki są znane większości z nam, często spożywamy je podczas rodzinnych przyjęć, wznosimy nimi toast świętując ważne wydarzenia. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych jest oczywiście piwo, chętnie pite w pubach, klubach nocnych i barach. Z przyjemnością sięgamy także po najróżniejsze słodkie i wytrawne, egzotyczne i kolorowe drinki.