Nalewki
EXTREME 8KGDrożdże gorzelnicze SpiritFerm - najwyższa jakość za rozsądną cenę.
Drożdże aktywne SpiritFerm Extreme 8kg
Instrukcja: rozpuścić 8kg cukru w gorącej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić zimną wodą do objętości 25l. Do nastawu o temp. 20-350C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Czas fermentacji 3-4 dni.
Skład: drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy. Masa netto 145g.
Fermentacja przebiega burzliwie. Nie należy używać rurek fermentacyjnych ani korków, nie stosować pokryw w pojemnikach fermentacyjnych. więcej » | ||||
VODKA STARDrożdże Alcotec Vodka Star Turbo Yeast to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację. Nastawy po drożdżach Alcotec dają po destylacji bardzo czysty alkohol. Fermentują do 14% w ciągu 5-6 dni.
Jako jedne z niewielu można łączyć je w duże nastawy.
Instrukcja:
Rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do objętości 25l. Do nastawu o temp. 20-30C wsypać całą zawartość opakowania i dobrze wymieszać. Optymalna temp. fermentacji to 22-27C. Fermentacja przebiega burzliwie. Nie należy używać rurek fermentacyjnych ani korków oraz pokryw w pojemnikach fermentacyjnych. więcej »
| ||||
COOBRA48Drożdże Coobra 48
Nowa mieszanka, możliwa fermentacja do 21%
Coobra 48 to nowa i niezwykle skuteczna mieszanka drożdży, pożywki i mikroelementów, cechująca się niezwykle wydajną „pracą”:
6kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 48H – do 14%
8kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 120H – do 19%
Aby fermentacja mogła dojść do 21% z 9kg cukru, temperatura fermentacji musi cały czas utrzymywać się pomiędzy 18-240C, należy schładzać nastaw jeżeli będzie to konieczne. Czas fermentacji w tym przypadku to 7-10 dni. Najlepsze efekty uzyskamy używając 10kg glukozy zamiast cukru.
Zawartość: drożdże, pożywka, enzymy, witaminy oraz mikroelementy. więcej »
| ||||
DROŻDŻE GORZELNICZEDrożdże gorzelniane SpiritFerm MOSKVA STYLE. Są to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 20%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych, które przefermentują 6kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier ok. 14% lub przefermentują 8kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier ok. 20%.
Instrukcja:
rozpuścić 6-8 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21L ciepłej wody.
po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
czas fermentacji: 2-5 dni.
wydajność: ok. 14-20% alkoholu (z 6-8kg cukru)
UWAGA
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.
Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków. więcej »
| ||||
Drożdże GorzelnianeDrożdże gorzelnicze SpiritFerm MOSKVA STYLE. Są to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 20%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych, które przefermentują 6kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier ok. 14% lub przefermentują 8kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier ok. 20%.
Instrukcja:
rozpuścić 6-8 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21L ciepłej wody.
po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
czas fermentacji: 2-5 dni.
wydajność: ok. 14-20% alkoholu (z 6-8kg cukru)
UWAGA
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.
Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków. więcej » |