Alkohole
Chateau d’Aussieres 2011 Corbieres A.C. CorberiesBardzo głębokipurpurowy kolor, w nosie szeroka gama czerwonych owoców i aromatów stepowych. Bogactwo aromatów i smaków, wino oferuje złożoność. Jest wyrafinowane i bardzo aromatyczne o potężnym ciele, a jednak doskonale wyważone.
http://www.lafite.com/en/the-domaines/domaine-daussieres/the-wines/chateau-daussieres/ więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino 2009 Esperienza Numero 8 D.O.C.G. ToskaniaIntensywny rubinowy kolor z refleksami granatu. Kompleksowy, bukiet z nutami śliwki, dojrzałymi czarnymi wiśniami i małymi czerwonymi owocami, dobrze zbalansowane z aromatem tytoniu i lukrecji. Podniebienie: intensywne z gładkimi taninami i długim finiszem. Szczególnie nadaje się do czerwonych mięs, dziczyzny i twardych serów. Może być przechowywane przez dłuższy czas.
http://www.roccadellemacie.com/en/vini-rossi.php?ids=41 więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino Riserva D.O.C.G. PiemontTypowe nuty winogron Sangiovese wzmocnione nutami przypraw ofiarowanych przez długotrwały pobyt w beczkach. Smak połączenie mocy i elegancji. Dobrze skonstruowane garbniki miękkie i dojrzałe w doskonałej równowadze z przyjemną kwasowością. Długi posmak, pikantny i owocowy. Leżakowanie 4 lata w dębowych beczkach z Allier i Slavoni, 25 i 75 hl , a następnie rafinacja w butelce przez 2 lata w kontrolowanej temperaturze otoczenia. Dobór potraw: makarony z czerwonymi sosami, mięso smażone i z grilla, dziczyzna. Temperatura serwowania : 18 ° C. http://www.coldorcia.com/e-commerce/article/poggio-al-vento więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino Riserva 2002 D.O.C.G. ToskaniaWspaniałe brunello o bardzo głębokiej barwie czerwono-rubinowej, z granatowymi refleksami. Bukietem mocny i złożony, o niesamowitych aromatach smoły i czarnej lukrecji, przeistaczających się w woń dojrzałych owoców i rodzynek. W smaku poważne, zabarwione nutą wanilii i czekolady. Początkowy posmak konfitury staje się elegancki i wytworny przy końcu. Surowe w swojej strukturze i taninowe, o potężnym ciele. Leżakowało 4 lata w beczce z dębu slawońskiego i rok w butelce z kontrolą stałej temperatury. http://www.coldorcia.com/e-commerce/article/brunello-riserva więcej »
| ||||||
Olmaia Sant'Antimo Cabernet 2006 / 2007 / 2009 D.O.C.Winnica : Olmaia, 350 npm, krzewy posadzone w 1984. Starzone 18 miesięcy w nowych dębowych beczkach Allier, Troncais i Blois, 225 litrowych, a następnie starzenie w butelce przez ponad rok. Kolor : Bardzo intensywny, z jasnymi fioletowymi refleksami; Nos : Mocny i elegancki, doskonale zintegrowane taniny z nutami przypraw, dębu i wanilii. Smak : dojrzałe taniny, osadzone w dużej strukturze, przyprawy i owoce, które wzmacniają się wzajemnie. Gorący posmak, długie i eleganckie. więcej »
| ||||||
Brunello di Montalcino 2009 D.O.C.G. ToskaniaTypowy aromat Sangiovese z wyraźnymi nutami śliwki. Intensywne i obfite. Dobra struktura na podniebieniu, a jednocześnie miękkie i dojrzałe taniny. Trwały posmak. Doskonała równowaga między zapachem owoców i dębu.
Starzenie : 4 lata, z czego 3 w dębowych beczkach, Slavonian and Allier o pojemności 25 - 50 i 75 hl oraz późniejsze leżakowanie w butelce, przez co najmniej 12 miesięcy, w warunkach temperatury kontrolowanej.
91 punktów Wine Spectator;
91 punktów Wine Advocate;
91 Punkty Międzynarodowy Wine Cellar;
90 punktów Wine Enthusiast więcej »
| ||||||
Pinot Grigio Toscana 2013 D.O.C.Szczep : 100 % Pinot Grigio. Rygorystyczna selekcja winogron w godzinach porannych, aby uniknąć nadmiernych temperatur. Kolor : słomkowy z zielonkawymi refleksami.
Bukiet : Intensywny i aromatyczny. Przyjemne nuty kwiatowe, typowe dla tej odmiany są wzmocnione przez nuty cytrusowe. Smak : pełny i mocny, ale jednocześnie doskonale wyważony przez orzeźwiającą kwasowość. Posmak, przyjemny i trwały. więcej »
| ||||||
Renesium bianco 37,5 Late Harvest VDTWinogrona zebrane na koniec listopada !!! Renesium dojrzewa w francuskim dębie przez minimum 2 lata, głęboko złoty kolor, w nosie miód i brzoskwinia, morela. Smak tropikalnych owoców, miodu, moreli z nutą karmelu. Podawać do niebieskich serów, ciast owocowych i orzechowych, czekolady, foie gras. więcej »
| ||||||
Langhe Nebbiolo 2010 / 2012 D.O.C. Langhe PiemontFermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 18-24 miesięcy i 10 miesięcy w butelce. Kolor rubinowo czerwony, w nosie suszona róża, maliny, tytoń, przyprawy, w ustach ciemne owoce, tytoń, przyprawy, wyważone taniny. Podawać do wędlin, mięs czerwonych i dziczyzny. więcej »
| ||||||
Roero Arneis Renesio 2013 D.O.C.G Roero Piemont100 % Roero Arneis z winnicy : Renesio (cru historyczne). Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, starzenie : 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Kolor : jasny słomkowy żółty, owocowy i kwiatowy, białe brzoskwinie. Skoncentrowane prawie oleista konsystencja, pikantne i złożone. Podawać do świeżych ryb, owoców morza, kurczaka, lekkich makaronów, serów świeżych. więcej »
| ||||||
Langhe Bianco Treuve 2007 D.O.C. Langhe PiemontKażda odmiana fermentowana osobno we francuskim dębie przez 10 - 12 miesięcy i później już razem 12 miesięcy w butelce. Kolor : żółty z bogatym złotym odcieniem, na początku jego rozwoju pojawiają się zapachy i smaki bogatych owoców, orzechów laskowych, które z czasem staje się intensywne, aromaty miodu, ananas , dojrzałych owoców, kandyzowanych owoców cytrusowych, cytrusowych z przyjemnym, lekko gorzkim wykończeniem. Podawać do łososia, białych mięs, białych trufli, lżejszych niebieskich serów. więcej »
| ||||||
Primitivo di Manduria Gold Series Vigne Vecchie 2011 D.O.P. Primitivo di Manduria ApuliaGdy zakręcimy kieliszkiem Vigneti del Salento Primitivo di Manduria 2010 wino otwiera imponujący bukiet. Intensywny dżem z czarnych wiśni, jagód i ukazuje imponujące smaki, ciemna czekolada, wiśniowy likier, urzekający zapach wanilii, tytoń i drewno cedrowe, potężne aromaty owocowe, zapachy dojrzałych śliwek, kwaśny aromat wiśni i smaki miękkiego dębu. Vigneti del Salento jest flagowym winem winnicy wytworzone z gron 70 letnich winorośli, można degustować godzinami, a ono rewanżuje się co raz to nowymi doznaniami, aksamitne na podniebieniu. Znowu owoce, czereśnia, jeżyny i czarna porzeczka, drewno nuty mineralne, dalej rozwija się kilka świeżych, roślinnych aromatów zielonego pieprzu i czarnego bzu. Tanina jest bardzo gładka, bez ziarnistości, dobrze powstrzymuje cierpkość. Wykończenie bardzo owocowe i bardzo dobrze uporządkowane, zostawia długi posmak, harmonijne polaczenie kwasowości i cierpkości owoców, na długo nie pozwala o tym winie zapomnieć. więcej »
| ||||||
Amarone della Valpolicella Classico 2011 / 2012 D.O.C. Venetopoczątkowa nazwa wina – „recioto amaro", przekształcona następnie w „amarone". Oficjalnie pierwszą butelkę amarone wyprodukowano w 1938 roku. Jeśli chcecie błysnąć w towarzystwie, to zapamiętajcie, że sposób przygotowania winogron na amarone to appassimento. ( Przed tłoczeniem winogrona są suszone przez cztery miesiące na specjalnych matach , gdzie tracą około 30% swojej pierwotnej wagi ). Ręcznie zebrane grona – przede wszystkim lokalnej odmiany corvina, ale poszczególni wytwórcy dodają również rondinella, corvinone, molinara lub oseleta – układa się w przewiewnych bambusowych lub plastikowych płaskich pojemnikach (kiedyś na słomianych matach), w których schną aż do przełomu stycznia i lutego następnego roku. W tym czasie winogrona tracą 30 – 40 % wody i nabierają naturalnej słodyczy. Dopiero wówczas zaczyna się proces winifikacji. Odpowiednia ustawa chroniąca jakość wina amarone zezwala na wydajność zaledwie 25 litrów wina ze 100 kilogramów winogron (przy innych winach z takiej więcej »
| ||||||
Barolo D.O.C.G.W tej chwili winifikację przejmuje syn Guida, Fabio. Jedna z czołowych postaci nurtu modernistycznego w Barolo. Z 24 ha winnic powstaje tu 25 tys. butelek barolo oraz duże ilości lżejszych win, a 50 % sprzedaży trafia do USA. Styl jest więc jasno określony – niemal wszystkie wina trafiają do baryłek, są skoncentrowane, pełne, mocno owocowe. Trzy tutejsze Barolo – Vigna del Gris, Mosconi i czołowe Sorí Ginestra – są o wiele lepiej zrównoważone. Winifikowane są w „pralce” (fermentatorach rotacyjnych) przez ok. tydzień, ale nie smakują tak bardzo beczką i mają niezłą świeżość. Muszą jednak koniecznie się odleżeć 4 – 5 lat.
93 punkty - Roberta Parkera Wine Advocate; 93 punkty - James Suckling; więcej »
| ||||||
Barolo 2009 Malvira D.O.C.G. PiemontDojrzewanie : 24 miesięcy w francuskim podwójnym barrique ( 450 L ), a następnie 12 miesięcy w butelce. Kolor czerwony rubin z pomarańczowymi refleksami, intensywny nos, bogaty w przyprawy, smak ciemnych owoców jagodowych i owoców, suszonych róż i przypraw. Eleganckie i trwałe z mocnymi taninami. Podawać do jagnięciny, pieczeni, polędwicy i wędliny, do dojrzałych serów. http://www.malvira.com/pagine/eng/vini_mavira/vini_rossi_red_wines/barolo-docg.lasso więcej »
| ||||||
Chateau Grenouille 2009 A.C. Chablis Grand CruWino klasyczne i zarazem korzystające z dobrodziejstw nowoczesnej enologii, dość surowe, ciche, w młodości (może ona trwać nawet 8 – 12 lat) mocno naznaczone przez 18-miesięczny pobyt w nowych beczkach, toteż lepiej otwierać je po dekadzie...http://www.chateaugrenouilles.fr/ więcej »
| ||||||
Chablis Mont de Milieu 2012 A.C. Chablis Premiere CruZłożony bukiet, łączący aromaty dojrzałych żółtych owoców i cytrusów z dyskretnym zapachem dębu. Pierwsze wrażenie to duża elastyczność wina, po czasie bardzo orzeźwiająca mineralność. Długość na podniebieniu jest niezwykła - co wskazuje na bardzo długi potencjał przechowywania w piwnicy. http://www.lachablisienne.net/fiches/admin/fiche_211_en.pdf więcej »
| ||||||
Chablis La Grande Cuvée 2012 A.C. Chablis Premier Cru / NOWOść !To 1er Cru Grande Cuvée o żółto złotym kolorze, oferuje pierwszy nos dyskretny z białych kwiatów i owoców cytrusowych, dalej migdały i kawa, po napowietrzaniu, uczucie staje się bardziej intensywne i bogatsze dochodzi lekka nuta wanilii i dymu. W ustach mięsiste i świeże, oleiste i mineralne, smaczna dosyć długa końcówka. Podawać między 10 ° i 12 ° C, idealne do sałatek, przegrzebek, krewetek i wszelkiego rodzaju skorupiaków. http://www.lachablisienne.net/fiches/admin/fiche_237.pdf więcej »
| ||||||
Gamla Riesling 2013 Golan Heights IzraelPowolny proces fermentacji i niskie temperatury pomagają utrwalic w nim klasyczny charakter odmiany. Wino charakteryzuje się aromatem cytrusowym z nutą tropikalnych owoców i wyraziście zaznaczoną słodyczą.
http://www.golanwines.co.il/en/Our-Wine-Experience/Labels/Gamla/Gamla-White-Resiling więcej »
| ||||||
Riesling Reserve 2013 A.C. AlsaceAromaty kwiatowe, limonka i morela. W ustach prezentuje się soczyście, mineralny i pełny aromatów dojrzałych owoców, harmonijna kwasowośd i wyważone ciało, koocówka długa i zdecydowana. Temperatura serwowania : 8-10 °; Przechowywanie : 5 - 6 lat; Podawad do curry, grillowanego drobiu, wędzonych ryb.
http://www.vins-sparr.com/en_US/riesling-reserve więcej »
|
Alkohole
Alkohol jest dziś nieodłącznym elementem przeróżnych imprez i spotkań towarzyskich. Wina, szampany, whisky, brandy czy różnego typu nalewki są znane większości z nam, często spożywamy je podczas rodzinnych przyjęć, wznosimy nimi toast świętując ważne wydarzenia. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych jest oczywiście piwo, chętnie pite w pubach, klubach nocnych i barach. Z przyjemnością sięgamy także po najróżniejsze słodkie i wytrawne, egzotyczne i kolorowe drinki.