Alkohole
Cabernet Sauvignon Reserva 2013 Maule Valley Chile![]() Głęboko rubinowa czerwień. Zapach : intensywny aromat jeżyn i czarnej porzeczki wraz z nutami toffi i kawy, trochę popiołu i wędzonego boczku. Smak : Dużo ciała, wyraziste i eleganckie. Garbniki wyrafinowane, przyjemne i bardzo trwałe.
http://www.hugocasanova.cl/vinos.php?cat=3 więcej »
| ||||||
Sauvignon Blanc Reserva 2014 Maule Valley Chile![]() Kolor zielonkawo - żóły. Aromat : liście pomidora, zielona papryka, zioła i minerały, z lekkim niuansem
skórki z limonki. Smak : Elegancki, świeży i wyrazisty. Ostatecznie przypominający warzywa takie jak rukola z nutami zielonej papryki.
http://www.hugocasanova.cl/vinos.php?cat=3 więcej »
| ||||||
Ontanon Ecologico 2013 D.O.C. Rioja Hiszpania![]() Ecológico spędza pięć miesięcy w beczce, wyraźne aromaty dojrzałych malin i truskawek w połączeniu z nutami kawy, ściółki leśnej i fiołków. W ustach miękkie garbniki harmonijnie łączą się z przyjemną owocowością i delikatną kwasowością. Idealnie pasuje do pieczonego kurczaka, grillowanego łososia i polędwicy wieprzowej.
http://www.ontanon.es/english/ontanon-ecologico więcej »
| ||||||
Collage Cabernet Petite Sirah 2013 Izrael Lowland of Judean Area![]() Koszerne. Kolor wina jest ciemny bordowy, fioletowy, zapach przypomina dojrzałe owoce czerwone i czarne, delikatnie mineralne i łagodny posmak przypraw. Bogate i mocne o owocowym harmonijnym wykończeniu. Podawać w temperaturze 18 °, do drobiu lub kaczki więcej »
| ||||||
Collage Chardonnay Semilion 2013 Izrael Lowland Of Judean Area![]() Koszerne. Kolor wina jest zielono - złoty, zapach świeżych cytrusów, melona i kwiatowe aromaty. Wino smakuje świeże, średnio zbudowane o zrównoważonej kwasowości, podawać w temperaturze 12 ° C do lekkich dań rybnych lub przekąsek czy grillowanego kurczaka. więcej »
| ||||||
Nero D`Avola Merlot “Chiantari” 2013 I.G.T. Sicilia![]() Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy, a potem jeszcze nie mniej niż 6 miesięcy w butelce. Głęboko czerwono rubinowy kolor, wino bardzo intensywne i pełne. Aromaty czerwonych owoców, z nutami balsamicznymi, pełne taniny. Posmak czerwonych owoców, ciepłe zakończenie. Najlepiej smakuje z czerwonym mięsem, doskonałe do typowych dla Sycylii potraw. Temperatura serwowania : 16 - 18 ° C.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=26&cc=7&v=1&el=44 więcej »
| ||||||
Chardonnay "Chiantari” 2014 I.G.T. Sicilia Sycylia![]() Słomkowo żółty kolor, intensywny aromat, z nutami mineralnymi, egzotycznymi owocami i dzikimi kwiatami. Żywe, świeże, dobrze zrównoważone, dobra kwasowość na końcu. Idealne do przystawek z ryb, risotto i przekąsek. Przyjemne i smaczne jako aperitif.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=27&cc=7&v=2&el=44 więcej »
| ||||||
Vesevo Aglianico 2011 IGT Beneventano Kampania![]() Kolor jest ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami. Wino jest złożone i intensywne, zarówno w nosie, jak i w ustach pokazują się zdecydowane nuty czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Taniny są delikatne, ale wyraźnie zaznaczone, a finisz jest czysty i wytrawny. Po zbiorach winogrona są szypułkowane i delikatnie przeciskane w prasie. Maceracja i fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, przez 10-15 dni w temperaturze 26°C. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 8 miesięcy. Do bogatych dań głównych i rozmaitych mięs, w szczególności pieczeni.
http://www.farnesevini.it/det_vino.php?id=11&cc=9&v=1&el=32 więcej »
| ||||||
Esprit Barville 2014 A.C. Cotes du Rhone![]() Blado żółty z zielonymi nutami kolor.
Aromat owoców egzotycznych, białych kwiatów i owoców cytrusowych. W ustach świetnie ułożone z nutami brzoskwini i moreli, wino o doskonałej świeżości i długości. Podawać w 11 ° C. Podawać jako aperitif lub do grillowanych skorupiaków, dań z kurczaka, grasicy.
http://www.brotte.com/en/cotes-du-rhone-white-esprit-barville-elegant-and-refreshing/ więcej »
| ||||||
Esprit Barville 2013 A.C. Cotes du Rhone Cotes du Rhone![]() Ciemno rubinowy kolor z jasnymi brzegami, średniej intensywności nos, z aromatami owoców i pikantnymi nutami, pieprz, tymianek. W ustach gładkie, ciepłe i eleganckie. Aromaty dzikich czerwonych owoców, ciemne wiśnie, podszycie leśne i lukrecja.
Podawać w temperaturze 17 ° C. Najlepiej smakuje z cielęciną lub wołowiną z grzybami, deser z czekolady.
http://www.brotte.com/en/cotes-du-rhone-red-esprit-barville-round-and-elegant/ więcej »
| ||||||
Chateau Grand Renom 2012 A.C. Bordeaux![]() Wino o rubinowej barwie i aromacie czerwonych, smażonych owoców. Dobrze wyważone o jedwabistych taninach. Temperatura serwowania : 18 ° C. Doskonałe do czerwonego mięsa (wołowina, baranina, cielęcina), dziczyzny.
http://www.antoinemoueix.com/index.php/proprietes/presentation/chateau-grand-renom więcej »
| ||||||
Chateau Grand Renom 2014 A.C. Bordeaux Sauvignon Blanc![]() Wino o słomkowej barwie i świeżym, cytrusowym aromacie. Lekkie, delikatne z nutą owoców egzotycznym i grejpfruta. Temperatura serwowania : 8 - 10 ° C Doskonałe do ryb, owoców morza, białego mięsa oraz jako aperitif.
http://www.antoinemoueix.com/index.php/proprietes/vin/chateau-grand-renom/chateau-grand-renom-bordeaux-blanc/2013 więcej »
| ||||||
Teon Crianza 2011 D.O. Ribera del Duero Hiszpania![]() Bardzo elegancka a zarazem świeża Crianza z prestiżowego regionu Ribera del Duero. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach ( 70 % Ameryka, 30 % Francja). Dominują aromaty ciemnych owoców, jagód, czarnej porzeczki. Wino o bardzo ciekawych taninach i aromatach. http://www.ontanon.es/english/wines/d-o-r-duero więcej »
| ||||||
Ontanon Gran Reserva 2005 D.O.C. Rioja Hiszpania![]() Prestiżowe Wino dojrzewa przez 36 miesięcy w dębowych beczkach, oraz 24 miesięcy w butelkach. Potężne, eleganckie i wyjątkowe. Wino produkowane tylko z najlepszych roczników w dekadzie. Selekcja ręczna jagód powoduje najwyższą jakość winogron. Paleta ciemnych owoców zachwyci każde podniebienie. http://www.ontanon.es/english/ontanon-gran-reserva więcej »
| ||||||
Ontanon Reserva 2005 D.O.C. Rioja Rioja![]() Mocnej budowy wino Ontanon Reserva z regionu Rioja. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach ( 60 % Ameryka, 40 % Francja), oraz 24 miesięcy w butelkach. Wino produkowane tylko z bardzo dobrych roczników i z najlepszych posiadłości.
Potężne a zarazem eleganckie. Dominują aromaty ciemnych konfiturowych owoców, które przeplatają się z nutą czekolady i kawy. http://www.ontanon.es/english/ontanon-reserva więcej »
| ||||||
Ontanon Crianza 2011 D.O.C. Rioja![]() Ontanon Crianza leżakuje 12 miesięcy w beczce z amerykańskiego dębu, a później przez min. 6 miesięcy dojrzewa w butelce, jest subtelne i eleganckie, ale także mocne i gęste.
Bardzo długo pozostaje na podniebieniu, naturalne odczucie ekspresji owoców pogłębia się wraz z oddychaniem wina po otwarciu. więcej »
| ||||||
Clarete 2013 Rioja D.O.Ca. Rioja![]() Ten sposób wytwarzania to jeden ze skarbów apelacji la Rioja, w tym wypadku dodatkowo podpartym prestiżem Bodegas Ontanon. Podajemy w temperaturze 5-7 ºC. Najlepsze na początek posiłku do wszelkich starterów, sałatek z pomidorów, sera feta, a także makaronów z lekkimi sosami.
Apelacja: D.O.Ca. Rioja szczep: 15 % Tempranillo, 85 % Viura charakter: różowe, lekko wytrawne . Wino różowe z oficjalną apelacją D.O.Ca. Rioja. Mało znane na rynkach Światowych z uwagi, iż małe ilości są wysyłane na export. Wyczuwalne armaty świeżych brzoskwiń, truskawek i czerwonej porzeczki. Świeże i orzeźwiające idealne do przekąsek i na upalne dni. więcej »
| ||||||
Vetiver Crianza 2013 D.O.Ca. Rioja Rioja![]() Viura jest jednym z trzech białych odmian dopuszczonych do stosowania w białej Rioja przez DO Ca. z Rioja. podstawowy szczep biały uprawiany w słynnym hiszpańskim regionie Rioja a także w mniejszym stopniu w pozostałych rejonach Hiszpanii i w południowej Francji. Najlepsze rezultaty daje jako wino młode, bardzo rześkie, o umiarkowanej kwasowości. Nadaje się również do starzenia w dębowych beczkach jak w przypadku właśnie Vetivera. Aby otrzymać z fermentacji gron viura wino bardzo dobre wymagany jest optymalny moment winobrania oraz sporo pracy enologów. Wino bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy) oraz blady kolor. Bez aromatyczno-wizualnych fajerwerków, jakie fundują albariño lub verdejo, za to z dużą subtelnością, wzo więcej »
| ||||||
Valpolicella Classico Superiore Rafael 2012 Veneto D.O.C.![]() Kolor : Intensywny rubinowy
Nos: Suszone przyprawy, akcent skóry i wiśniowe smaki.
Podniebienie : Dość intensywne, pikantne, smaki czereśni.
Dobrze wyważone i przyjemnie garbnikowe. więcej »
| ||||||
Chianti Classico Riserva 2011 D.O.C.G.![]() Winogrona dla Chianti Classico Riserva wybierane i zbierane ręcznie, podlegają starannej selekcji, maceracja odbywa się tradycyjna metoda dla chianti. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez dwa lata, a następnie w butelce, przez co najmniej trzy miesiące.
Kolor: czerwony rubin, granatowe staje się z wiekiem.
Nos: duży, intensywny i wyrafinowany, z szeroką gama aromatów.
Smak: ciepły, solidny, elegancki, trwały zapach.
Zalecenia producenta wina
Butelka powinna być odkorkowana około godziny przed wypiciem. Należy podawać w temperaturze - 18/20 ° C
To wino szczególnie nadaje się do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny i twardych serów.
2009 JamesSuckling.com (Oct. 2012) / 90 points
2009 Wine Enthusiast (Oct. 2012) / 90 points
2009 The Wine Advocate (June 2012)- / Robert Parker 89 points
2009 I Vini di Veronelli 2013 / 89 points
2009 Wine Spectator (Oct.31, 2012) / 88 points
2009 Gambero Rosso Vini d'Italia 2013 / 3 Glasses więcej »
|
Alkohole
Alkohol jest dziś nieodłącznym elementem przeróżnych imprez i spotkań towarzyskich. Wina, szampany, whisky, brandy czy różnego typu nalewki są znane większości z nam, często spożywamy je podczas rodzinnych przyjęć, wznosimy nimi toast świętując ważne wydarzenia. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych jest oczywiście piwo, chętnie pite w pubach, klubach nocnych i barach. Z przyjemnością sięgamy także po najróżniejsze słodkie i wytrawne, egzotyczne i kolorowe drinki.