Alkohole
WINE NOTW naszej ofercie znajdziecie 4 rodzaje wina w puszcze WINE NOT:
wino białe chardonnay - pełne dojrzałego, owocowego smaku soczystych cytrusów.wino białe musujące chardonnay - eksplozja owocowego smaku chardonnay połączona z orzeźwiającym musowaniem.wino różowe musujące grenache - uwodzi bogatym smakiem truskawek, poziomek i malin.wino czerwone merlot - idealnie złożone czerwone wino z soczystego szczepu merlot o smaku dojrzałych, ciemnych owoców. więcej »
| ||||||||
Skrzynia 6-ciu win z FrancjiProducent: Maisone Brotte / Cotes du Rhone / Francja
Esprit Barville 2013, Crozes Hermitage 2011, Vacqueras 2010, Gigondas 2012, Chateaunef du Pape blanc 2012, Chateaunef du Pape Barville 2011. więcej »
| ||||||||
Esprit Barville 2014 A.C. Cotes du RhoneBlado żółty z zielonymi nutami kolor.
Aromat owoców egzotycznych, białych kwiatów i owoców cytrusowych. W ustach świetnie ułożone z nutami brzoskwini i moreli, wino o doskonałej świeżości i długości. Podawać w 11 ° C. Podawać jako aperitif lub do grillowanych skorupiaków, dań z kurczaka, grasicy.
http://www.brotte.com/en/cotes-du-rhone-white-esprit-barville-elegant-and-refreshing/ więcej »
| ||||||||
Esprit Barville 2013 A.C. Cotes du Rhone Cotes du RhoneCiemno rubinowy kolor z jasnymi brzegami, średniej intensywności nos, z aromatami owoców i pikantnymi nutami, pieprz, tymianek. W ustach gładkie, ciepłe i eleganckie. Aromaty dzikich czerwonych owoców, ciemne wiśnie, podszycie leśne i lukrecja.
Podawać w temperaturze 17 ° C. Najlepiej smakuje z cielęciną lub wołowiną z grzybami, deser z czekolady.
http://www.brotte.com/en/cotes-du-rhone-red-esprit-barville-round-and-elegant/ więcej »
| ||||||||
Chateau Grand Renom 2012 A.C. BordeauxWino o rubinowej barwie i aromacie czerwonych, smażonych owoców. Dobrze wyważone o jedwabistych taninach. Temperatura serwowania : 18 ° C. Doskonałe do czerwonego mięsa (wołowina, baranina, cielęcina), dziczyzny.
http://www.antoinemoueix.com/index.php/proprietes/presentation/chateau-grand-renom więcej »
| ||||||||
Chateau Grand Renom 2014 A.C. Bordeaux Sauvignon BlancWino o słomkowej barwie i świeżym, cytrusowym aromacie. Lekkie, delikatne z nutą owoców egzotycznym i grejpfruta. Temperatura serwowania : 8 - 10 ° C Doskonałe do ryb, owoców morza, białego mięsa oraz jako aperitif.
http://www.antoinemoueix.com/index.php/proprietes/vin/chateau-grand-renom/chateau-grand-renom-bordeaux-blanc/2013 więcej »
| ||||||||
Chateau d’Aussieres 2011 Corbieres A.C. CorberiesBardzo głębokipurpurowy kolor, w nosie szeroka gama czerwonych owoców i aromatów stepowych. Bogactwo aromatów i smaków, wino oferuje złożoność. Jest wyrafinowane i bardzo aromatyczne o potężnym ciele, a jednak doskonale wyważone.
http://www.lafite.com/en/the-domaines/domaine-daussieres/the-wines/chateau-daussieres/ więcej »
| ||||||||
Chateau Grenouille 2009 A.C. Chablis Grand CruWino klasyczne i zarazem korzystające z dobrodziejstw nowoczesnej enologii, dość surowe, ciche, w młodości (może ona trwać nawet 8 – 12 lat) mocno naznaczone przez 18-miesięczny pobyt w nowych beczkach, toteż lepiej otwierać je po dekadzie...http://www.chateaugrenouilles.fr/ więcej »
| ||||||||
Chablis Mont de Milieu 2012 A.C. Chablis Premiere CruZłożony bukiet, łączący aromaty dojrzałych żółtych owoców i cytrusów z dyskretnym zapachem dębu. Pierwsze wrażenie to duża elastyczność wina, po czasie bardzo orzeźwiająca mineralność. Długość na podniebieniu jest niezwykła - co wskazuje na bardzo długi potencjał przechowywania w piwnicy. http://www.lachablisienne.net/fiches/admin/fiche_211_en.pdf więcej »
| ||||||||
Chablis La Grande Cuvée 2012 A.C. Chablis Premier Cru / NOWOść !To 1er Cru Grande Cuvée o żółto złotym kolorze, oferuje pierwszy nos dyskretny z białych kwiatów i owoców cytrusowych, dalej migdały i kawa, po napowietrzaniu, uczucie staje się bardziej intensywne i bogatsze dochodzi lekka nuta wanilii i dymu. W ustach mięsiste i świeże, oleiste i mineralne, smaczna dosyć długa końcówka. Podawać między 10 ° i 12 ° C, idealne do sałatek, przegrzebek, krewetek i wszelkiego rodzaju skorupiaków. http://www.lachablisienne.net/fiches/admin/fiche_237.pdf więcej »
| ||||||||
Riesling Reserve 2013 A.C. AlsaceAromaty kwiatowe, limonka i morela. W ustach prezentuje się soczyście, mineralny i pełny aromatów dojrzałych owoców, harmonijna kwasowośd i wyważone ciało, koocówka długa i zdecydowana. Temperatura serwowania : 8-10 °; Przechowywanie : 5 - 6 lat; Podawad do curry, grillowanego drobiu, wędzonych ryb.
http://www.vins-sparr.com/en_US/riesling-reserve więcej »
| ||||||||
Riesling Granit 2010 A.C. AlsaceSłoneczno – żółty kolor w szkle. Tymczasem zapach prezentuje aromaty minerałów, aromatycznych liści i toffi. Wyczuwalne kandyzowane skórki z cytryny, szafran i melisa.
Później zapach przechodzi w nuty kwasowe z dodatkiem jaśminu i orzechów laskowych.
Na podniebieniu, to wielowarstwowe pełne niespodzianek wino o świeżym, pełnym, zdecydowanym i dojrzałym ciele. Wino z prawdziwym charakterem! Temp: 6-8 ° C | Przechowywanie : 7 - 8 lat. Świetnie poradzi sobie z łososiem, azjatyckie potrawy z curry, kozie sery twarde i sushi równie dobrze dopełni. http://www.vins-sparr.com/en_US/aoc-alsace-riesling-granit-2009 więcej »
| ||||||||
Chateaunef du Pape Domaine Barville 2011 A.C. Chateauneuf du Pape Cotes du RhoneŚredni wiek winorośli to 35 lat, bardzo dobry wpływ na grona mają wiatry zwane mistralami. Zbiór ręczny i szybki transport winogron w małych pojemnikach , aby uniknąć psucia się winogron i jego utleniania.
Garbnikowe Grenache leżakują w beczkach z francuskiego dębu przez okres 12 miesięcy (1/3 nowy dąb, 1/3 jednoroczne, 1/3 w dwu letnich).
Kolor - Rubinowy z fioletowymi refleksami.
Nos - Typowe dla tych gruntów w nosie przyprawy, pieprz, lawenda, czarne wiśnie i jeżyny. Eleganckie i aksamitne na podniebieniu.
91 points - R.Parker; Wine Spectator - 91pts; 90 points - J. Dunnuck więcej »
| ||||||||
Gigondas 2012 A.C. Gigondas Cotes du Rhonez góry odpowiedzialnych za niesamowitą różnorodność gleb w tej apelacji. Piasek, niebieskie margle i wapienie to dominujące gleby, podczas gdy aspekt południowy umożliwia doskonałą ekspozycję na słońce. Winnice mogą osiągnąć wysokość 400 mnpm, co często oznacza, późne dojrzewanie owoców.
Kolor – Ciemno rubinowy
Nos - Dobra intensywność z nutami przypraw, czerwonych owoców pestkowych, wanilii, lukrecji i rodzynek.
Podniebienie - pełne, potężne i obfite z nutą likieru wiśniowego i owoców leśnych. To ekstrawaganckie wino pokazuje idealną harmonię między nosem a podniebieniem.
Podawać w temperaturze 17 ° C
Pasztet z dzika, gulasz wołowy, potraw z drobiu, stek z tuńczyka i ratatouille. Gigondas poradzi sobie także z pikantnymi potrawami, dania kuchni indyjskiej i meksykańskiej. więcej »
| ||||||||
Tavel “Les Eglantiers" 2013 Rose A.C. Tavel Cotes du RhoneTavel został nazwany " The King of Roses " przez Balzaka. Tylko wino białe i czerwone mogą być wykonane w Chateauneuf -du-Pape , podczas gdy w Tavel tylko różowe. Winnica w Tavel położona jest na prawym brzegu Rodanu jest podzielona na trzy różne Terroirs : Piasek w południowo-wschodniej , gleby aluwialne i kamyczki w północno-zachodniej i wapienie na zachód. Kolor - Piękne jaskrawe różowe z jasnymi refleksami. W nosie wyraźnie małe czerwone owoce ( wiśnia, truskawka) z niuansami białego miąższu owoców pestkowych ( biała brzoskwinia , nektaryny). Podniebienie - aromat świeżych owoców dzikiej truskawki, Tavel to delikatna kwasowość, elegancja i intensywność z wyborną końcówka. Serwować : 13 ° C.
Podawać, jako aperitif, przystawki, zimne ryby, owoce morza, pasty, kurczak, sałatki, sery owcze lub plasterki świeżego melona. więcej »
| ||||||||
Chateau de Malengin 2010 A.C. Montagne Saint-Emilion BordeauxObszar ten składa się z pięknego budynku z XIX wieku ( 1860 ) oraz związanej z nim winnicy o wielkości 86 ha w jednym kawałku, leżącym na dwóch podregionach Saint Emilion : Puisseguin Saint-Emilion i Montagne Saint-Emilion. 45 ha położonych w Montagne Saint-Emilion są przeznaczone do produkcji wina Chateau Malengin.
Szczepy : 70 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Franc.
Głęboko jasny purpurowy kolor, mocna i złożona paleta aromatów, wyraża dojrzałe czarne owoce, elegancki dąb i pikantne taniny, na podniebieniu mięsiste cieple i niezwykle wyważone. więcej »
| ||||||||
Chateau Clarke 2007 A.C. Listrac BordeauxPoczątki zamku Clarke sięgają 12 wieku, kiedy cystersi z opactwa Vertheuil posadzili pierwsze winorośla. Po wielu perypetiach nieruchomość została zakupiona w 1973 roku przez barona Edmonda de Rothschild. Szczególną uwagę przywiązuje się do metod uprawy i produkcji wina, które są przedmiotem najbardziej rygorystycznych kontroli. I od pierwszego rocznika w Chateau Clarke w 1978 roku, jakość win nigdy nie przestała się poprawiać. Stare budynki zostały odrestaurowane, a techniki i urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji wina zostały uaktualnione. Wino leżakuje w nowych beczkach przez okres od 14 do 18 miesięcy. W ustach pełne i okrągłe, mocne, aksamitne taniny, przyprawy, doskonale zrównoważone, ma wielki potencjał starzenia. więcej »
| ||||||||
Chateau Malmaison 2007 A.C. Moulis Cru Bourgeois Listrac Moulis ou Moulis-en-MédocPołożony w Moulis -en-Medoc , Zamek w Malmaison wyprodukował pierwsze wino z 24 hektarów winorośli posadzonych w 1970 roku. Gleby gliniasto – wapienne, czyli gleby sprzyjające dwóm odmianom tego wina, merlot i cabernet sauvignon, którego jest w winie 20%. Ręcznie wybierane tylko najwspanialsze owoce. Winifikacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej przed długim starzeniem około 16 miesięcy, do 40 % w nowych beczkach francuskich, a reszta w używanych. Ciemno purpurowy kolor, aromatyczne, owocowe eleganckie taniny i ściągające. Wino z pewnością nie jest dla wegetarian, raczej dla fanów krwistej wołowiny. więcej »
| ||||||||
Beaune Graves Vigne de L'Enfant Jesus 2008 A.C. Beaune 1-er Cru BourgogneNazwa "Vigne de l'Enfant Jesus" odnosi się do starej historii. Jest powiedziane, że Marguerite du Saint-Sacrement (Małgorzata od Najświętszego Sakramentu, karmelitanka bosa z Beaune 1619-1648 ), założycielka klasztoru "Domestiques de la famille du Saint Enfant Jesus", przewidziała narodziny króla Francji, Ludwika XIV. W dniu narodzin przyszłego "Króla Słońca", ta bardzo wyjątkowa winnica, która należała do klasztoru, przyjęła nazwę "Vigne de L'Enfant Jesus ". W 1791 roku, kiedy cały majątek narodowy został sprzedany, Bouchard Pere et Fils kupił 10 hektarowa parcele, położona w samym sercu Beaune Grèves. więcej »
| ||||||||
Pommard 2012 A.C. Pommard BourgognePommard w XIII wieku należał do Alix de Vergy, żony księcia Burgundii Eudes II. W 1240 roku, podarowała go arcybiskupom Lyonu. Następnie Pommard kolejno stał się własnością rodziny książęcej i zakonu. W czasie rewolucji, nieruchomość została podzielona, jak wszystkie winnice Côte d'Or. Owocowy aromat i bukiet, to jest wino o silnej osobowości. W młodości mocne i zbudowane, zmiękcza się z wiekiem. Dobry potencjał starzenia. 100 % - Pinot Noir. Granat z fioletowymi refleksami. Bardzo świeży bukiet, piękne głębokie nuty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw i tytoniu. Gęste i mięsiste usta, wspierane dojrzałymi taninami. Wino z wielkim bogactwem. więcej »
|
Alkohole
Alkohol jest dziś nieodłącznym elementem przeróżnych imprez i spotkań towarzyskich. Wina, szampany, whisky, brandy czy różnego typu nalewki są znane większości z nam, często spożywamy je podczas rodzinnych przyjęć, wznosimy nimi toast świętując ważne wydarzenia. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych jest oczywiście piwo, chętnie pite w pubach, klubach nocnych i barach. Z przyjemnością sięgamy także po najróżniejsze słodkie i wytrawne, egzotyczne i kolorowe drinki.