Warzywa, owoce i przetwory
Jagody goji 250 g![]() Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.
Owoce Goi są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach. więcej »
| ||
Jagody goji 1kg![]() Owoce kolcowoju, znane, jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.
Chińczycy oddają im hołd, poprzez coroczny, kilkudniowy festyn, ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody Goji są dodawane niemal do każdego leku.
Legenda o jagodach Goji:
Zgodnie z jedną z legend, ok. roku 800 n.e., w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody Goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co ciekawe, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i, nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód Goi i, tym odkryciem, podzielili się z chińskimi zielarzami.
Niezwykłe właściwości jagód Goji:
Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników więcej »
| ||
Jagody goji 500g![]() Niezwykłe właściwości jagód Goji:
Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.
Owoce Goi są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach. więcej »
|
Warzywa, owoce i przetwory
Warzywa i owoce są jednymi z naszych ulubionych naturalnych i zdrowych przekąsek. Bogate w witaminy i substancje mineralne, dostarczają nam wielu potrzebnych składników odżywczych oraz pomagają w trawieniu. Lubimy je spożywać na wiele sposobów, w postaci pierwotnej, bądź w sałatkach lub surówkach. Aby cieszyć się ich pysznym smakiem przez cały rok, wyrabiamy lub kupujemy przeróżne przetwory warzywne i owocowe, takie jak dżemy, konfitury czy powidła. Wielu z nas lubi także smak soków naturalnych.