Napoje bezalkoholowe
Herbata Zielona Lemon China Sencha![]() Sencha o smaku cytrynowym, wzbogacona skórką cytryny i trawą cytrynową. Wspaniale orzeźwia i pobudza.
Sencha jest herbatą z wczesnych zbiorów. Jej liście mają postać igieł, tzw.„pajęcze nóżki”. Napar o wyjątkowym, wykwintnym smaku i słomkowo-zielonym kolorze łagodnie koi i pobudza. Jest bogata w dużą zawartość witaminy C. Bardzo dobrze wpływa na trawienie, szczególnie polecana jest po posiłkach. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Yunnan Green Superior![]() Drobny, igiełkowaty susz posiada wspaniały słodkawy zapach przypominający nieco aromat kwiatów. Po zaparzeniu herbata uzyskuje słomkowo-złotą barwę. Smak łagodny, gładki, delikatny. Doskonała herbata, która już po kilku łykach gasi pragnienie. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Yunnan green FOP![]() Chińska herbata zielona produkowana z pierwszych i drugich liści herbaty z domieszką srebrnych tipsów. Uzyskujemy z niej jasnozielony napar o łagodnym smaku.
Zalać wodą o temperaturze około 85 0 C, parzyć 3-4 minuty. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Mao Feng![]() Delikatny i słodki aromat o przejrzystym, żółtawozielonym naparze.
Nazwa tej herbaty oznacza dosłownie „koniuszek włosów” i odnosi się do kształtu ciemnozielonego suszu. Mawia się, że jest to jeden z najbardziej pożądanych kształtów jaki nadać można suszonym herbacianym liściom. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Lung Ching![]() Lung Ching posiada charakterystyczny trawiasty smak, który zmienia się w zależności od czasu parzenia. Na początku łagodny, po kilku chwilach staje się wyraźniejszy by ostatecznie wzbogacony o kilka dodatkowych nut ziołowych stworzyć niezwykle oryginalny akord. Bardzo klarowny napar posiada kolor zielony o lekko słomkowym odcieniu. Patrząc przez niego na dnie filiżanki ujrzeć można wyraźnie długie liście, z których słynie ta odmiana.
Gatunek ten uznawany jest za jeden z najlepszych rodzajów zielonej herbaty. Cieszy nie tylko zmysły, ale także poprawia nasze samopoczucie. Znane od wieków właściwości zdrowotne zawdzięcza bogatej zawartości witaminy C, aminokwasów oraz katechin. Te ostatnie pozwalają zmniejszyć poziom cholesterolu a także działają antynowotworowo. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Kokeicha Japan Green![]() Ta odmiana uderza pięknym złotozielonym naparem o nieco mętnej konsystencji. Susz złożony został z cienkich i dość krótkich herbacianych igiełek o głębokim zielonym kolorze. Przygotowano je ze sproszkowanych liści, które następnie sprasowano w celu uzyskania takiego właśnie kształtu.
Zapach przyjemnie trawiasty, a smak miękki, choć nie pozbawiony cierpkiej nuty.
Japońskie Stowarzyszenie Herbaciane podkreśla zdrowotne właściwości Kokeichy. Wedle podawanych przez nie informacji herbata ta stanowi źródło żelaza, cynku i magnezu a także witamin B1,B2 oraz C. Zawiera także antyoksydanty, których przeciwnowotworowe działanie zostało już wielokrotnie udowodnione. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Gyokuro![]() Gyokuro to najdoskonalsza z odmian japońskiej zielonej herbaty. Uważana jest zresztą za jeden z najlepszych rodzajów herbaty na świecie! Napar przygotowany na bazie tej herbaty nabiera pięknej, zielonej barwy, zaś jego smak oddaje wspaniale charakter miejsca narodzin krzewów Gyokuro. Jest więc nieco morski, świeży niczym bryza i pachnący zielenią dalekowschodnich plantacji. Wyczuwalne są w nim także orientalne roślinne akcenty. Co ważne, herbata ta, w przeciwieństwie do wielu zielonych odmian, pozbawiona jest niemal zupełnie goryczy. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Gunpowder Niebiańska Świątynia![]() Nazwa tej wspaniałej jakości herbaty pochodzi od ciasno zwiniętych w kulki listków herbaty, które przypominają proch strzelniczy. Maleńkie kulki rozwijają się w gorącej wodzie dając zielonkawo miedziany napar o nieco cierpkim smaku. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Genmaicha Japan Green![]() To tradycyjna japońska mieszanka herbaty Bancha (herbata z późnego zbioru, produkowana z dużych i twardych liści) z prażonym ryżem i jęczmieniem, podobnym do prażonej kukurydzy. Herbata o słomkowym, orzeźwiającym naparze i orzechowym zapachu. Do picia o każdej porze dnia. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Darjeeling Green FTGFOP1![]() Delikatny, lekko kwiatowy posmak rozpoznawalny jest w świecie już od ponad wieku, stanowiąc nie lada gratkę dla koneserów i pasjonatów wyśmienitej herbaty.
Większość herbat Darjeeling to odmiany czarne, jednak ta stanowi wyjątek od reguły. Napar przygotowujemy więc z 1 łyżeczki suszu (na filiżankę) zalewając go wodą o temperaturze ok. 75 0 C. Zaparzanie nie powinno przekroczyć 4 minut.
Znawcy herbat radzą nie dodawać niczego do gotowego napoju. W istocie, różnorodność smaku oferowana przez herbatę Darjeeling sprawia, że cukier czy mleko wydają się zupełnie zbędnymi elementami, które mogą jedynie zniweczyć bogactwo właściwości przez nią oferowanych. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona China Sencha![]() Świeżo zaparzona Sencha rozbudza podniebienie wykwintnym smakiem, łagodną goryczką oraz delikatną, orzechową nutą. Jej przyjemna, słomkowozielona barwa cieszy oko a sam napój pozostawia po sobie miękki, aksamitny posmak, który pozwala dłużej cieszyć się każdą wypitą filiżanką. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona China Chun Mee![]() Herbata zielona o wyrazistym i mocnym smaku. Drobny susz z którego składa się ta odmiana przygotowywany jest ręcznie ręcznie za pomocą specjalnego przepisu. Po zaparzeniu uzyskujemy jasnożółty, klarowny napar o łagodnym zapachu i orzeźwiającym, nieco cierpkim smaku.
Nazwa tej herbaty oznacza dosłownie „drogocenne brwi” i związana jest z niezwykłym kształtem gotowego suszu. Jego przygotowanie wymaga precyzyjnej wiedzy co do temperatury, wilgotności i czasu przez jaki należy zwijać herbaciane liście. Dlatego też cieszy się ona szerokim uznaniem smakoszy na całym świecie.
Znana jest też ze swych właściwości zdrowotnych. Pomaga zwalczyć szkodliwy cholesterol, znajduje także zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej. Wzmacnia serce i oczyszcza organizm. więcej »
| ||||||
Herbata Zielona Assam SFTGFOP1 Green![]() Ta niezwykła odmiana herbaty Assam to propozycja z najwyższej półki. Oryginalności dodaje jej fakt, że jedynie jeden procent uprawianych w Indiach herbat stanowią odmiany zielone. Jej listki pochodzą z rozwijających się pączków, co sprawia, że herbata ta bywa niekiedy sprzedawana jako biała. Gotowy napar nabiera złotej, szlachetnej barwy i przyjemnego słodkawego smaku. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Żeńszeniowa![]() Mieszanka cejlońskiej herbaty BOP1, z korzeniem żeń-szenia, tworzy ciekawą kompozycję o korzennym posmaku i niecodziennym aromacie.
Korzeń żeń-szenia używany jest do sporządzania naparów, które wspomagają pamięć, koncentrację i wzmagają siły witalne organizmu. Współcześni lekarze doceniają zaś jego właściwości przeciwnowotworowe oraz zdolność do obniżania poziomu zawartej we krwi glukozy. Z tych powodów zaleca się jego spożywanie osobom starszym. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Yeti![]() Herbata Yeti zawiera w sobie Cynamon, kardamon, czerwona papaja, śliwki, rodzynki oraz orzechy. Ta mieszanka zanurzona w wyśmienitym suszu herbaty Cejlońskiej BOP1 tworzy jedną z najbardziej egzotycznych i wonnych kompozycji jakie można sobie tylko wyobrazić. Jej wyborny smak przeniesie wszystkich w najdalsze zakątki naszej planety, pozwalając oderwać się od codziennego życia, zrelaksować, odprężyć i oddać marzeniom pachnącym odległymi krajami… więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Truskawka i Śmietana![]() Ceylońska herbata z nutą truskawki i śmietanki, wzbogacona płatkami nagietka.
Łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem. Parzyć od 3 do 5 minut. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Szeherezada![]() Atrakcyjnie i efektowna mieszanka kryje w sobie szczyptę kokosowych wiórków, kawałki suszonych poziomek i kwiaty tajemniczej malwy sudańskiej, skomponowane w starannie dobranych proporcjach z herbatą Ceylon BOP1. Wonna Szeherezada raczy pijącego przyjemnym, tropikalno-anyżowym smakiem i złotą, charakterystyczną dla cejlońskich herbat, barwą. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Przy Kominku Ceylon![]() Herbata cejlońska (BOP1) o owocowym smaku malin i jabłek, skomponowany ze skórkami róży i kandyzowanymi owocami sprawia, że nie sposób poprzestać na jednej porcji.
Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut. Sami plantatorzy sugerują, by gotowego napoju nie dosładzać – cukier zmienia bowiem smak, na którego oryginalnym charakterze przecież nam zależy. Radzą oni by do gotowego naparu dodać natomiast odrobinę zimnego mleka, które wzbogaci bukiet smaków nie zmieniając herbacianego „ducha” cejlońskiego napoju. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Piernikowa![]() Herbata piernikowa rozgrzewa nie tylko ciała, ale także serca. To wyśmienity cejloński susz BOP1 skomponowany z dobrze znanym, nieco świątecznym, smakiem piernikowego ciasta, wzbogaconego nutką cynamonu i aromatyczną skórką pomarańczy. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Malinowo-Waniliowa![]() Silny aromat wanilii i kawałki malinowych owoców pływające w filiżance. Lekko malinowy posmak o nieco kwaskowatym charakterze. Złotawa barwa i doskonale wyważone proporcje wanilii, malin oraz wyśmienitej herbaty Ceylon BOP1 czynią z tej mieszanki propozycję, której po prostu nie warto nie dostrzegać. więcej »
|
Napoje bezalkoholowe
Herbata jest jednym z naszych ulubionych gorących napojów. Najpopularniejsza jest oczywiście jej czarna odmiana, ale coraz chętniej, ze względu na ich zdrowotne właściwości, sięgamy także po herbatę zieloną czy czerwoną, a w razie potrzeby popijamy herbaty ziołowe. Wielu z nas równie często pija naturalną oraz rozpuszczalną kawę lub cappuccino. Pragnienie gasimy zaś orzeźwiającymi sokami owocowymi czy wodami mineralnymi lub źródlanymi.