Herbaty
Herbata Czarna AnanasowaZnakomita herbata o bardzo intensywnym aromacie i smaku ananasowym, wydobytym z ukrytych w suszu kandyzowanych fragmentów tego owocu. Smak czarnej herbaty, suto okraszony ananasowym akordem, jest łagodny i może przyciągnąć do siebie nawet tych, dla których herbaty czarne wydają się zbyt intensywne. Odpowiednio zaparzona przypomina nieco japońską Senchę.
Gotowy napar nie wymaga słodzenia. Naturalna słodycz ananasa wystarczy by spełnić oczekiwania smakoszy, ceniących sobie herbaty z odrobiną cukru. więcej »
| ||||||
Herbata biała kocie oczkoOrzeźwiający bukiet smaków, niezwykły kształt i pociągająca moc dodanego do tej kompozycji jaśminu – te trzy cechy najlepiej opisują herbatę zwaną przez wzgląd na formę Kocim Oczkiem. Smak i wygląd to jednak nie wszystko. Odmiana ta redukuje stres i napięcie, reguluje krążenie krwi oraz obniża cholesterol.
Ręcznie przygotowywane perełki w których można odnaleźć charakterystyczne tipsy, świadczące o wysokiej jakości herbaty. Odznaczają się srebrzystym kolorem który nadaje im delikatny puszek. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Yunnan China BlackCienkie, ciasno zwinięte pasemka liści dają miedziano-czerwony napar charakteryzujący się delikatnym, lekko słodkim smakiem.
Zalać wrzącą wodą, parzyć 3-4 minuty. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Turecka BOPKlasyczny Turecki napar o klarownej, brązowej barwie i wyraźnym lecz łagodnym smaku, zachowującym swą delikatność nawet po dłuższym zaparzaniu.
Łyżeczkę suszu na filiżankę, bądź dwie na szklankę parzymy przez 3-5 minut w wodzie o temperaturze 96 0 C. Gotowy napój wzbogacić można odrobiną cukru, miodu lub mleka. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Rosyjska KarawanaRosyjska Karawana to niezwykła mieszanka chińskich odmian Keemun oraz szczypty białej herbaty Pai Mu Tan o nieco dymnym posmaku. Gotowy napar przyjmuje miłą, czerwoną barwę i cieszy przyjemnym aromatem o lekko wędzonym smaku.
„Rosyjską Karawanę” należy parzyć zalewając wrzątkiem około jednej łyżeczki suszu na filiżankę. Zalecany czas zaparzania to ok. 4-6 minut. Można również zastosować czajniczek z zaparzaczką. W takiej sytuacji wystarczą 4 minuty, by napar nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.
Tę odmianę tradycyjnie pije się bez żadnych dodatków, choć dolanie do gotowego napoju odrobiny mleka i dosypanie łyżeczki cukru może ciekawie urozmaicić oferowany przezeń bukiet smaków. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Lapsang SouchongHerbata o niezwykle wyrazistym smaku i zapachu. Produkowana w Chinach i na Tajwanie. Powstaje z dużych liści, które zaraz po zerwaniu osuszane są nad ogniskiem z aromatycznego, sosnowego drewna. Następnie są zwijane i umieszczane w drewnianych beczkach, gdzie wstępnie fermentują. W kolejnym etapie wytwarzania Lapsang Souchong, herbata przenoszona jest do bambusowych koszy, zawieszonych na hakach ponad ogniskami. Liście otulone przez kłęby dymu z drewna sosnowego, zostają dokładnie wysuszone, a także nabierają specyficznego, dymnego posmaku. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Gruzińska OPŁagodny napar doskonale sprawdzi się jako podstawa „bawarki” lub herbaty z cukrem, pitej w klasycznie wschodnim stylu.
Łyżeczkę suszu na filiżankę, bądź dwie na szklankę parzymy przez 3-5 minut w wodzie o temperaturze 96 0 C. Gotowy napój wzbogacić można odrobiną cukru, miodu lub mleka. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Five o'clockTradycyjna angielska mieszanka herbaty ceylońskiej, assam i darjeeling.
Łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem. Parzyć od 3 do 5 minut więcej »
| ||||||
Herbata Czarna English BreakfastEnglish Breakfast to najpopularniejszy gatunek herbaty w Zjednoczonym Królestwie. Stanowi kunsztowną mieszankę odmian Chińskich (Assam) i Indyjskich. Posiada mocny i urzekający aromat, oraz wspaniały i wyrazisty smak, który wyśmienicie wzbogaci odrobina mleka, cukru czy cytryny. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Earl GreyHerbata uznana i uwielbiana na całym świecie. Uzyskuje się ją poprzez dodanie do herbacianego suszu olejku pozyskanego ze skórki wonnych, bergamotowych pomarańczy.
Posiada niezwykły smak i aromat oraz, o czym rzadko się wspomina, właściwości zdrowotne. Substancje zawarte w olejku bergamotowym stymulują bowiem pracę mózgu, wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają produkcję endorfin, co wyśmienicie wpływa na poprawę nastroju. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Darjeeling Himalayan FTGFOP1Darjeeling Himalayan przygotowuje się z liści pochodzących z drugiego zbioru. Nadają jej one wyjątkowego, owocowego charakteru skomponowanego z delikatnym posmakiem muszkatu. Gotowy napar cieszy zmysły aromatem i złoto bursztynowym kolorem. Odmianę tę łatwo rozpoznać poprzez bogatą zawartość srebrzystych tipsów, pokrytych delikatnym, naturalnym puszkiem. Ich liczebność i jego obecność świadczą o wysokiej jakości suszu. więcej » | ||||||
Herbata Czarna Darjeeling FTGFOP1 First FlushDarjeeling przez smakoszy nazywana jest "herbacianym szampanem" i nic w tym dziwnego jego subtelny smak, wzbogacony ledwie wyczuwalnymi, muszkatołowymi nutami i zwieńczony wyraźnym, kwiatowym akordem, jest to znak rozpoznawczy tej wykwintnej, czarnej herbaty. Po zaparzeniu napar nabiera jasnej miodowej barwy. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Ceylon Nuvara EliyaCzarna Herbata o mocnym smaku. Drobno skruszony susz po zaparzeniu zapewnia pijącemu bardzo dużą dawkę orzeźwienia z ukryta w nieco mętnym, szlachetnie miedziano - brązowym naparze. Herbata jest doskonałym wyborem dla miłośników cejlońskich herbat. więcej »
| ||||||
Herbata Czarna Black BeautyBlack Beauty jest charakterystyczną czarną herbatą idealnie komponującą się z różnego rodzaju łakociami czy ciastami, Po dodaniu odrobiny cukru nabiera wspaniałego smaku, herbatka niezbyt kwaśna, pozbawiona goryczy nawet przy długim zaparzaniu. więcej »
| ||||||
Herbata Owocowa Wiśnia i RumW skład herbaty wchodzą między innymi suszone wiśnie, rodzynki i kwiat hibiskusa. Po zaparzeniu herbata uzyskuje bardzo ładny czerwonawy kolor. Jest bardzo atrakcyjna wizualnie zarówno przed zaparzeniem jak i w trakcie picia. Charakteryzuje się lekkim słodkawym smakiem. Idealnie nadaje się do tego aby spożywać ją przed kominkiem lub przy innej okazji tylko dla samego smaku herbaty.
Jak zaparzyć?
Na jedną szklankę herbaty wystarczy na prawdę jej bardzo niewielka ilość, zaledwie troszkę suszu na dnie. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy około 10 minut. Do herbaty nie trzeba dodawać cukru jednak w zależności od gust smakowych można też ją słodzić.
Cena dotyczy 100g produktu więcej »
| ||||||
Herbata Owocowa HibiskusHibiskus zwany czerwonym złotem posiada wspaniały smak i aromat. Zawiera liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu. Po zaparzeniu kwiat hibiskusa zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Daje lekki kwaskowy smak i ładny wygląd.
Jak zaparzyć?
Kilka kwiatów hibiskusa zaparzamy najlepiej w małym dzbanuszku. W zależności od preferencji intensywności smaku przelewamy zawartość do filiżanki w odpowiednim dla nas czasie. Pozostałe w dzbanuszku kwiaty można zaparzyć jeszcze raz. Pierwsze parzenie daje troszeczkę cierpki aczkolwiek bardzo przyjemny smak, drugie parzenie jest jego pozbawione.
cena dotyczy 100g Herbaty więcej »
| ||||||
Herbata Biała Truskawka LicheeOjczyzną tej herbaty są oczywiście Chiny, bo przecież tylko kraj, który dał światu herbatę mógł stworzyć najdoskonalszą jej odmianę. W swych rodzinnych stronach Truskawka Lichee parzona jest rzadko, a sam ceremoniał zarezerwowany jest na najszczególniejsze okazje.
Kunsztowna odmiana należąca do tzw. herbat kwitnących. Każda z jej kulek zwijana jest ręcznie na kształt truskawki. Do białej herbaty, na której oparto to arcydzieło dodano w tym przypadku nieco kwiatu śliwy chińskiej, zwanej także Lichee lub Liczi Chińską. Napar przypomina herbatę przyrządzaną na podstawie Srebrnej Truskawki, lecz ostateczny rezultat jest zdecydowanie bardziej widowiskowy. Truskawka zalana gorącą wodą rozkwita niczym najprawdziwszy kwiat.
Klarowny napój roztacza wokół lekki, bardzo delikatny zapach. Truskawka Lichee posiada słodkawy smak. Doskonale gasi pragnienie!
W 100 [g] mieści się około 15 truskawek lichee więcej »
| ||||||
Herbata żółta 50g "eliksir życia"Wyjątkowa, żółta herbata o wyższym stopniu fermentacji. Bywa nazywana "Eliksirem Życia". Produkowana w niewielkich ilościach według starej receptury buddyjskiej, uprawiana na wysokogórskich plantacjach w prowincji Guandong. Charakteryzuje się dużym liściem i zawartością łodyżek, które decydują o słodkim posmaku. Po zaparzeniu otrzymujemy napar koloru bursztynu o lekkiej nucie ciemnej czekolady i orzechów.
Nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych.
Herbaty żółte są grupą pośrednią między herbatami zielonymi a oolongami.
Jak każda żółta herbata oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Odpręża i relaksuje. Podobno - doskonała do medytacji.
Jedna porcja Huang Da Cha może być zaparzana nawet do trzech razy.
Właściwości żółtej herbaty:
przywraca siły witalne
ma znakomity wpływ na układ trawienny
usuwa szkodliwe substancje z orga więcej » | ||||||
Herbaty i KawyHerbata jest w Polsce ciągle jeszcze mało docenianym napojem, być może dlatego, że zbyt mało ją znamy, nie sięgamy po nowe smaki, niewłaściwie ją parzymy. Dla wielu z nas herbata jest tylko napojem do popijania posiłków. A szkoda! Stale poszerzany asortyment najwyższej jakości herbat z całą pewnością zadowoli zarówno smakoszy, jak i tych, którzy dopiero odkrywają wspaniały świat szlachetnych napojów. Nasze herbaty pochodzą z praktycznie całego świata. Oferujemy także różnego rodzaju akcesoria które umilają przygotowanie oraz spożywanie herbaty. więcej » |