Fasola
Fasola mung 300gFasola Mung pochodzi z Chin, gdzie została wyhodowana dla pozyskania kiełków. Zawiera w kiełkach enzymy białka, które powodują, że jest łatwo przyswajalna dla człowieka. Fasola Mung to jednoroczna roślina, która osiąga wysokość do 120 cm. Posiada duże liście i motylkowe kwiaty, o kolorze żółtym, lub fioletowo-żółtym.
Fasola Mung zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a jej kiełki są lepiej trawione przez organizm ludzki, niż inne odmiany fasoli.
Fasola Mung zawiera witaminy, w tym: witaminy A, B, C i E oraz sole mineralne.
Posiada właściwości obniżające poziom tzw. "złego cholesterolu", dzięki kiełkom, jakie posiada. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca. więcej » |
Fasola karłowa Jaś 300gFasola karłowata Jaś to jedna z roślin strączkowych, najbardziej odpornych na warunki klimatyczne. Jest uprawiana na całym świecie i nadaje się do długiego przechowywania.
Fasola Jaś zawiera wiele substancji odżywczych i jest źródłem potasu, wapnia i fosforu. Z uwagi na właściwości odżywcze, jakie posiada, fasola Jaś jest nazywana "mięsem wegetarian".
Fasola Jaś zawiera duże ilości białka roślinnego oraz pierwiastki mineralne, o dużej wartości energetycznej.
Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje, o właściwościach hamujących rozrost tkanek nowotworowych. Zawiera też rozpuszczalny błonnik, który usuwa z organizmu nadmiar tzw. "złego cholesterolu". więcej » |